PROGRAMUL „PROXPOL” – Acord de cooperare cu Poliția Locală a municipiului Castellon de la Plana (Spania)

 

In perioada 26.09.2015 – 03.10.2015, in urma invitatiilor oficiale inaintate de catre conducerea Politiei Locale a Municipiului Castellon de la Plana – Spania, Primaria aceluiasi municipiu si Universitatea Jaime I din Castellon de la Plana, o delegatie judeteana, formata din 15 reprezentanti din conducerea Consiliului Judetean Dambovita, Primaria Municipiului Targoviste, Politiei Locale Targoviste si a Universitatii „Valahia”din Targoviste, s-a deplasat in Municipiul Castellon de la Plana din Spania, in vederea participarii la actul oficial de celebrare a Zilei Politiei Locale din Castellon de la Plana, in calitate de invitati de onoare si pentru a definitiva si semna cu institutiile spaniole corespondente, acordurile de colaborare si cooperare tratate si discutate inca de la inceputul anului 2015.

1 politie spania

Pe durata vizitei, au fost vizitate si au avut loc intalniri oficiale la sediile politiei locale, politiei nationale si al Garzii Civile, sediul Primariei din Castellon de la Plana, campusul universitar al Universitatii JAIME I, sediul Crucii Rosii spaniole, precum si alte puncte si obiective de interes. Delegatia romana a fost asteptata si primita cu mare deschidere si interes manifestate de catre oficialitatile spaniole locale, dar si reprezentantii regionali ai guvernului spaniol, vizand in primul rand relatiile de colaborare intre cele doua parti si acordurile de cooperare de lunga durata in mai multe domenii de activitate, atat cele prevazute dar si altele viitoare, in domenii ca: administratie, siguranta si ordine publica, educatie si cercetare, turism, dezvoltare, comert,etc.

6 politie spania

In cadrul vizitei oficiale, au fost incheiate si semnate acorduri de cooperare si colaborare pe linie profesionala si de cercetare intre Politia Locala Targoviste si Politia Locala din Castellon precum si intre Univ. „Valahia” din Targoviste si Univ. „Jaime I” din Castellon.
Acordul celor doua politii locale are la baza dezvoltarea in municipiul Targoviste a Programului european „PROXPOL”, de prevenire si combatere a actelor cu violenta in principal, asigurarii unui climat de ordine si siguranta dupa modelul spaniol, asigurarii sprijinului de catre politia locala in mod egal si nediferentiat pentru toti cetatenii, apararii drepturilor si libertatilor cetatenilor in conformitate cu prevederile legislatiei europene, apropierea de cetatean si acordarea sprijinului corespunzator solicitarilor.

politie locala spania 4

Acordul incheiat se bazeaza pe respectarea principiilor democratiei, apararii drepturilor si libertatilor, apropierii de cetatean si intarirea increderii in politistul local, ca principal aparator al comunitatii. Programul mentionat prevede asigurarea unui schimb de experienta permanent intre cele doua politii locale prin reprezentantii sai si prin intermediul celor doua universitati colaboratoare, organizarea de cursuri de specializare, seminarii tematice, intalniri periodice, vizite oficiale si dezvoltarea relatiilor pe viitor, prin incheierea de noi acorduri si cu alte politii locale din lume, care deja au aderat la acest program.

politie locala spania 2
Programul „PROXPOL”a fost initiat in urma cu 2 ani de catre conducerea Politiei Locale din Castellon, in urma studiilor si cercetarilor in materie politieneasca, efectuate de catre catedra de specialitate EUROCOP a Universitatii „JAIME I”, unde de altfel, Politia Locala Targoviste are un reprezentant oficial, delegat permanent pentru Romania si care este membru cu drepturi depline in Comitetul Tehnic al Catedrei EUROCOP.

3 politie locala

Programul „PROXPOL”, la care Politia Locala Targoviste a aderat, se bucura de un succes deplin la nivel international, el fiind asimilat de mai multe politii locale din Europa de Vest si din America de Sud. Politia Locala din Castellon a fost data exemplu si aleasa drept model pentru celelalte politii locale din Spania datorita organizarii si eficientei de care a dat dovada, in baza principiilor „PROXPOL”.

politie locala spania 3

In acest moment, Politia Locala Targoviste este pionera in asimilarea programului „PROXPOL”, iar la nivelul institutiei noastre se executa activitati specifice in sensul implementarii pas cu pas a principiilor programului mentionat.

2 politie spania.